Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op

Meer dan gewoon wat naaldjes prikken

Dry Needling

Michel was één van de eerste Limburgse vorsers wat Dry Needling, myofasciale therapie betreft. Sinds 2000 de techniek steeds verder verfijnd en meer uitgebreid, met toepassingen zowel in de (professionele) sportwereld als bij recreatieve of werk-gerelateerde spierproblematieken. Heb je last van gespannen spieren? Is het steeds dezelfde plek waar je last van hebt? Of heb je al langere tijd te kampen met spierpijn? Dan kan dry needling je van je pijn verlossen!

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode die wordt ingezet bij o.a. pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de behandelsessies wordt gebruikgemaakt van een dunne ‘acupunctuur’naald waarmee verhardingen -trigger points- in spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen. Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in het triggerpoint geprikt om dit ‘op te lossen’ en zo pijn en/of bewegingsbeperkingen weg te nemen en een centrale reset-ing te bekomen.

Veelgestelde vragen

Trigger points zijn vaak mede-oorzaak van klachten, zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door spiervezelbundels met zeer fijne naalden terug vrij te maken, worden je klachten zeer doelgericht aangepakt. Deze benadering geeft een bijna onmiddellijke verlichting van klachten!!!

Tijdens het aanprikken van de spier kan je een lichte samentrekking (local twitch response) van de spier gewaarworden. Dit ‘schokje is normaal en niet schadelijk! Hierna kan de spier ontspannen.

Hoewel Dry Needling een beetje eng kan lijken in het begin, is de behandeling bijna volledig pijnloos. Het steriele naaldje is zeer dun (0,25mm) en gaat relatief vlug doorheen de gedesinfecteerde huid, waarmee de meest receptoren zijn gepasseerd. Wanneer het trigger point wordt getroffen, kan er een klein schokje ervaren worden (acethylcholine-verzetting), waarna de spanning langzaam wegtrekt.

Na de behandeling kunnen je spieren wat ‘onwennig’, stijf of licht gevoelig aanvoelen, dit is vooral tijdens de eerste uren na de behandeling. Een goede nachtrust brengt vaak al voldoende soelaas, warmte en lichte rekkingen kunnen extra helpen.

Na 1 à 3 dagen merk je meestal al duidelijk het resultaat van Dry Needling, zeker daar dit meestal maar 1 van de vele ‘tools’ is, die gebruikt worden in een behandeling.

Dry Needling wordt aangewend bij vele klachten, zolang er een ‘spierige’ betrokkenheid (mede) aan de oorzaak ligt en er trigger points in die spier(en) terug gevonden kunnen worden.Trigger points kunnen o.a. ontstaan door overbelastingen, verrekkingen, stress, enz..

Ze veroorzaken niet alleen (spier)pijn, maar kunnen ook (mede) aan de oorzaak liggen van andere klachten op andere plaatsen in het lichaam. Denk maar aan gewrichtsbeperkingen, krachtsverlies, tintelingen, hoofdpijnen, duizeligheden,…

Let op in sommige specifieke gevallen in Dry Needling niet aangewezen, hiervoor doet je therapeut dan ook een uitgebreide anamnese, hou zeker geen informatie achter.

Opleiding volgen?

Moest u als arts, kinesitherapeut of osteopaat geïnteresseerd zijn in Dry Needling, Michel geeft met enkele collega’s daar professionele opleidingen in.

Hiervoor is Ortho-Logos, aan het UCLL, Campus LiZa, Site ZOL te Genk onder andere opgericht.

U krijgt op een zeer gestructureerde manier de theorie en de praktijk van Dry-Needling uitgelegd. Er wordt veel aandacht besteed aan de anatomische structuren, veiligheid & hygiëne, dit alles onder intense begeleiding van een gespecialiseerd team. We werken met onafhankelijke experten in veiligheid en hygiëne, ultra-sound begeleiding bij het gebruik van naalden en dit alles in een professionele setting.

Scroll naar top